Friday, June 21, 2013

Moussaka

Moussaka on helleruokaa parhaimmillaan. Maistuu parhaiten ulkona syödessä, hieman jäähtyneenä. En ole tehnyt tätä moneen vuoteen, kun sitten eilen näin kaupan vihanneshyllyllä ihanan pulleita ja napakoita, jopa raidallisia munakoisoja. Tämän reseptin olen varmaan 10 vuotta sitten napannut naisten Sport lehdestä. Kamalinta moussakkaa ikinä söin kuumana kesäpäivänä Ateenassa. Paksua ja kuivaa, hirveä kumimainen versio. Tämä kotitekoinen moussaka on siihen verrattuna luxus versio. Aivan ihanaa ja mieskin sanoi että tätä täytyy tehdä uudestaan. Jo ensi viikolla. Kappas vaan!
Moussaka is the perfect food for hot hot summer weather. I haven´t made this for years and this recipe is from a lady sport magazine, cut out at least about 10 years ago. I ate maybe the worst moussaka ever one hot August summer day in Athens. It was thick, dry, didn´t taste like anything. This version is a luxury one. Serve crisp garlic bread and a fresh salad with Feta cheese, yum yum. Take a glass of red wine to go, if you are in the right mood.
Moussaka for sporty people

2-3 munakoisoa/ aubergine
salt
Cut in slices like on picture above and put salt on the top in order to get the water out. Wipe the salt and water away with a paper after 10 minutes. Fry them in a hot pan on both sides without any kind of oil.

Sauce 1:
400-500 g  jauhelihaa nauta/ mincemeat (beef)
1 sipuli/ onion
4 valkosipulinkynttä/ garlic cloves
2 rkl/ tblsp tomaattipyrettä/ tomato paste
1 tlk/ can tomaattimurskaa/ crushed tomatoes
1,5-2dl/ 0,8 cups punaviiniä/ red wine (don´t leave this out!!)
black pepper, salt, a little bit of brown sugar

Sauce 2:
50g voita/ butter
1 dl/ 0,4 cups jauhoja/ flour
8 dl/3,3 cups maitoa/ milk
150 g juustoraastetta/ grated cheese ( I take emmentaler)
1 keltuainen/ egg yolk

Melt the butter and add the flour. Add milk gradually and whisk the whole time. Let it cook for some minutes, put it aside and add the cheese and the yolk at the end. Do not cook anymore! Start "building", starting with aubergine, then meat sauce and then cheese sauce. On the top you should have aubergine and cheese sauce. 200 degrees/ 400F for 50-60 minutes.


11 comments:

  1. Yhdyn niin täysin tähän postaukseen. Meidän perheen yksi ikiherkku, menee kuin kuumille kiville ihan kaikkien kanssa! Mukavaa Jussia sinne kukkuloille myöskin. x

    ReplyDelete
  2. This one looks delicious!

    Remember, never eat moussaka in restaurants. It's probably some hours/days old and you never know if it's been well preserved so the ground meat in it may not be the best to thing to eat.

    ReplyDelete
  3. Kiitos Sofia, otan reseptin heti tästä talteen :) Monta viikkoa on tehnyt mieli moussakaa, mutta olen ollut laiska enkä jaksanut etsiä hyvää reseptiä. Gluteenittomia jauhoja vehnän sijaan niin tästä tulee koko perheelle hyvää syötävää.

    Hyvää juhannusta!

    ReplyDelete
  4. Similar to mom's recipe, very heavy though!

    ReplyDelete
  5. Taas ihana resepti, kiitos kun pistit jakoon!
    Voisit jo kirjoittaa sen Sofian keittokirjan :D
    Juhannushalit!

    ReplyDelete
  6. Tämä ohje meni välittömästi toteutukseen ja hyvn tuntui maistuvan kaikille. En ollut varma minkäkokoisesta tomaattimurska purkista oli kysymys, joten hieman piti arvata. Olin hieman epäluuloinen siippani suhtautumisesta munakoisoon, mutta ei hätää - tämä oli välitön hitti ! Kiitos !

    ReplyDelete
  7. Ihana ohje! Paljon parempi kuin millä oon aiemmin tehnyt,kiitti!

    ReplyDelete
  8. Ostin jo aineetkin valmiiksi, tama menee pian kokeiluun! :)

    ReplyDelete
  9. Moussaka on hyvää. Kaunis tuo kuva, jossa keittiöpyyhkeen päällä ainekset !

    ReplyDelete
  10. Jee, kiitos tästäkin. Minunkin mies rakastaa moussakaa, mutta en ole löytänyt kunnon reseptiä kuin vanhasta keittokirjasta sellaisen suomalaisen version. Tätä kokeilen seuraavaksi.

    ReplyDelete
  11. Ooo, moussaka on yksi suurin herkkuni! Täytyykin taas pitkästäaikaa tehdä sitä, tai vaihtoehtoisesti matkustaa kreikkaan syömään sitä. ;)

    ReplyDelete

Thank you so much! What´s a blog without comments!